Ammattimainen rakennustarkastus etenee Bangladeshissa. Accord-sopimuksen myötä on tarkastettu toistatuhatta tehdasta. 

Juki-ompelukoneet ja -saumurit surisevat tasaiseen tahtiin Logonetin tehdassalissa. Ompelijat istuvat keskittyneesti. Tuotantolinjan päässä laaduntarkastajat käyvät läpi jokaisen kappaleen.

Logonet on suomalaisen liikemiehen, Juha Saarisen viisi vuotta sitten perustama vaatetehdas Ashuliassa. Bangladesh on tunnettu pikamuotivalmistuksesta, mutta Saarinen valmistaa siellä EU-standardit täyttäviä, teknisiä työ- ja suojavaatteita.

– Kukaan ei uskonut, että Bangladeshissa osataan valmistaa näin korkealaatuisia ja monimutkaisia työvaiheita sisältäviä tuotteita. Kun aloitimme esimerkiksi Würthin työhousujen valmistuksen, niitä tuli linjalta 30 kappaletta päivässä, nyt niitä tulee kaksi sataa, Saarinen selvittää.

Lähes puolet tehtaista tarkastettu

Kilometrin päässä Logonetin tehtaasta sijaitsee Hameemin tehdas, jonka kaksi ylintä kerrosta paloi vuonna 2010. Ulkoseinät ovat mustana vieläkin.

Hameemia seurasi vuonna 2012 Tazreenin tehdaspalo, ja lopulta huhtikuussa 2013 Rana Plazan tuhoisa romahdus. Se oli käännekohta Bangladeshin rakennusturvallisuudelle. Ammattiliittojen maailmanjärjestöt ja vaatebrändit aloittivat neuvottelut Accord-sopimuksesta rakennusturvallisuuden parantamiseksi.

Accord aloitti laajamittaisen tehdasrakennusten tarkastamisen helmikuussa 2014. Brändit toimittivat listan käyttämistään tehtaista, jotka Accord laittoi kiireellisyysjärjestykseen. Tähän mennessä on tarkastettu lähes 1 600 tehdasta.

Aluksi Accord käytti ulkopuolisia rakennustarkastusyrityksiä, mutta nyt sillä on omat tarkastajat, ja henkilökuntaa yhteensä 120.

Accordin toiminnanjohtajan, Rob Wayssin mukaan valtaosa tehtaanomistajista on yhteistyöhaluisia, ja haluavat tarkastuttaa tehtaansa. Osa siksi, että voi mainostaa tehtaansa tarkastetun, ja osa siksi, että haluaa oikeasti tietää, mikä on vikana.

– Tehtaita ei ole koskaan ennen tarkastettu, kuten me tarkastamme – ammattimaisesti, Wayss korostaa.

Tarkastajat käyvät läpi tehtaiden palo- ja sähköturvallisuuden, tutkivat rakenteet ja tekevät toimenpidesuunnitelman.

H&M:lle valmistava Bodystretch Bangladesh Ltd:n ongelmavyyhti on tyyppiesimerkki Accordin raportoimista turvallisuusriskeistä: pannuhuonetta ja varastotiloja ei ole paloeristetty, metalliset liukuovet pitäisi korvata palo-ovilla, palovaroitusjärjestelmä on vanhanaikainen, hätäuloskäyntien valaistus ei toimi, sähköjohtoja ei ole suojattu ja ne ovat alttiita pölylle ja lialle. Lisäksi rakenteista löytyy halkeamia.

Ostajat alkavat vaatia Accordia

Logonet on vuokrannut tehdasrakennuksesta kolme kerrosta käyttöönsä. Maallikon silmään tehdassaleissa näyttää asialliselta: on siistiä ja väljää, ilma vaihtuu hyvin, salissa ei ole kuumaa, eikä pölyistä. Vaahtosammuttimet ja ensiapupakkaukset on merkitty näkyvästi. Tehtaalla toimii työsuojelutoimikunta ja koulutetun palotiimin jäsenet tunnistaa liiveistä.

Logonet ei ole mukana Accordissa mutta on tietoinen siitä.

– Juuri viikko sitten messuilla Saksassa eräs ostaja oli kiinnostunut tuotteistamme ja vaatii valmistajiltaan Accordia.

Saarisen mukaan se edellyttäisi vähintään, että kerroksiin pitäisi asentaa sprinklerit ja palopostit. Logonet on jäsenenä vaatealalla yleisessä BSCI-vastuullisuusaloitteessa, jota kritisoidaan yritysvetoiseksi ja tasoltaan alhaiseksi. Toisaalta se kattaa enemmän yrityksiä kuin muut sertifikaatit. Saarinen kertoo, että Logonet on päässyt hyvälle tasolle kaikissa auditoinneissa.

– Meillä käy paljon auditoijia. BSCI:n lisäksi ostajien on omat auditoijat, ja viimeksi täällä kävi Finnfundin ryhmä.

Puutteiden korjaaminen kestää

Myönteisestä asenteesta huolimatta puutteiden korjaaminen kestää. Monet tehtaista on tarkastettu puolitoista vuotta sitten, ja useimpien yksittäisten parannustoimien kestoksi on määritelty 1–6 kuukautta.

– Tehtaat ovat toteuttaneet noin neljänneksen toimista. Brändit ja ammattiliitot eivät ole tyytyväisiä, mutta itse luonnehtisin tilannetta kohtuulliseksi, Accordin Rob Wayss sanoo.

Hitaus ei johtune Accordin vaatimustasosta, sillä Wayssin mukaan se on alhaisempi kuin Bangladeshin nykyiset rakennusmääräykset, jotka säädettiin jo vuonna 2006.

– Jos olisimme asettaneet nykyiset määräykset kriteereiksi, yhdenkään tehtaan ei olisi annettu jatkaa toimintaa.

Tähän mennessä kolme tehdasta on ”suljettu”, mikä käytännössä tarkoittaa, että brändit eivät enää osta niiden valmistamia tekstiilejä.

Teksti ja kuvat: Stoorisoppi

 

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS