Bangladeshilainen äiti hylkää tyttärensä rakkaudesta. Anna hänelle mahdollisuus valita toisin.

Bangladeshilainen Shima Akhter, 23, lähti työn perässä tekstiilitehtaaseen maan pääkaupunkiin Dhakaan. Pienelle tyttärelle Nadialle ei Dhakassa kuitenkaan ole muuta hoitopaikkaa kuin tehtaassa äidin jaloissa, eikä Shima ota lasta sinne mielellään kuumuuden ja haitallisten kemikaalien takia. Nadia on jätettävä kotikylään sukulaisten hoitoon.

– Minua se surettaa. Tiedän, että he pitävät hänestä hyvää huolta, mutta ei lasta kukaan rakasta yhtä paljon kuin hänen omat vanhempansa, Shima sanoo.

Shiman ja Nadian tarina kerrotaan muotiteollisuudesta kertovassa True Cost -elokuvassa, mutta se voisi olla miljoonien naisten ja lasten tarina.

Työssäkäyvät naiset kaikkialla maailmassa joutuvat jättämään lapsensa pitkiksi ajoiksi taatakseen heille koulutuksen ja pääsyn parempaan elämään.

Ammattiliitto on avain muutokseen

Työajat, vapaapäivien määrät tai palkkataso eivät muutu paremmiksi automaattisesti, vaan vaativat taustalle käytännössä aina ammatillisen järjestäytymisen ja työntekijöille oikeuden neuvotella. Ilman inhimillisiä työaikoja ja vapaapäiviä YK:n lapsen oikeuksien julistuksessakin mainittu lapsen oikeus omiin vanhempiinsa ei toteudu.

Kahdeksan tunnin työpäiviin ja kaksipäiväisiin viikonloppuihin tottunut länsimainen äiti harvoin hahmottaa, että ne ovat oikeuksia, jotka on saavutettu ay-liikkeen taistelulla – myös meillä aikanaan. Kehitysmaissa niistä vasta haaveillaan, koska heikko ay-liike ei pysty takaamaan työntekijöille edes inhimilliseen elämään kuuluvia perusoikeuksia.

Kansainvälinen ay-liike tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että Shima Akhterin kaltaiset työntekijät voisivat liittyä ammattiliittoon ja ajaa sen kautta omia oikeuksiaan, muun muassa inhimillisempiä työaikoja.

Lahjoita äitien hyväksi!

SASK tukee äitien ja lasten taivalta kohti parempaa elämää tukemalla työntekijöitä puolustavia järjestöjä kehitysmaissa.

SASKilla on muun muassa kotiapulaisnaisten elämää parantavia hankkeita Mosambikissa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa. Juuri kotiapulaisille lasten pakotettu jättäminen muiden hoitoon on suuri ongelma, koska he joutuvat usein elämään isäntäperheessä – tehdäkseen työtä vuorotta.

Ghanassa kaivosyhteisöissä SASK parantaa naisten toimeentuloa, jotta heillä olisi enemmän päätäntävaltaa perheessä. Haitissa olemme jo vuosia opettaneet naisia lukemaan, ja nuoret saavat ammatillista koulutusta.

Tue maailman äitejä lahjoittamalla haluamasi summa SASKin hanketyöhön.

Rahankeräyslupa POL-2014-16830.

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS