Yksi naisseminaarin kouluttajista oli opettajien liiton Yolima Rodrígues, joka kehotti naisia ottamaan oman paikkansa ammattiyhdistysliikkeessä.

Kolumbiassa on 80-luvun jälkeen murhattu yli 8 000 ammattiyhdistysaktiivia. Neljän viime vuodenkin aikana 105, vaikka samaan aikaan on neuvoteltu rauhasta.

Kolumbian puoli vuosisataa kestäneen raa’an ja verisen sisällissodan seurauksena ammattiyhdistysliikkeen jäsenet ovat edelleen ahtaalla. He saavat pelätä henkensä puiolesta, sillä Kolumbia on pitänyt jo vuosia surullista maailmanennätystä ay-aktiivien murhien määrässä. Turvallisuustilanne maassa on kuitenkin parantunut, ja toiveet konfliktin päättymisestä ovat korkeammalla kuin ehkä koskaan aiemmin. Kolumbian hallituksen ja vallankumouksellisten asevoimien Farcin väliset rauhanneuvottelut ovat edenneet suotuisasti. Ne aloitettiin jo marraskuussa 2012.

Kehitysmaa työelämäoikeuksissa

Kolumbiassa taistellaan nyt sosiaalisten uudistusten ja ay-liikkeen rakentamisen puolesta, sillä Kolumbia on vielä kehitysmaa työelämäoikeuksien toteutumisessa. Arvioiden mukaan noin puolet työpaikoista on epävirallisia eli niin sanottua harmaata taloutta. Näistä töistä ei makseta eläkkeitä, sosiaaliturvamaksuja tai veroja, ja työolot ovat pääosin heikot. Erilaiset vapaakauppasopimukset ovat vaurioittaneet ja vaarassa koko ajan yhä enemmän vaurioittaa kolumbialaisten arkea.

Kuolemanpartioiden armoilla

Kolumbian lainsäädäntö takaa kyllä monia työelämän oikeuksia, mutta niiden toteutuminen ja valvonta ontuu pahasti. Lisäksi kolumbialaiset työntekijät tuntevat huonosti omat oikeutensa, ja työnantajat käyttävät tätä härskisti hyväkseen. Vuodesta 1991 alkaneen yksityistämisaallon seurauksena maassa toimii lukuisia monikansallisia yrityksiä, jotka eivät halua ammattiyhdistysliikettä yritykseensä ja tekevät kaikkensa estääkseen järjestäytymisen.

Ay-liikettä vastustavat työnantajat ja heidän palkkaamansa armeijan tukemat äärioikeistolaiset sotilaalliset ja puolisotilaalliset joukot, kuolemanpartiot, tekevät maksusta iskuja ay-liikkeen jäseniä vastaan. Vainottujen ammattiyhdistysaktiivien murhiin on tietojen mukaan sekaantunut myös valtion turvallisuuspalvelun jäseniä.

Varovaista toiveikkuutta ilmassa

Ammattiyhdistysliike on varovaisen toiveikas rauhanneuvottelujen suhteen tiedostaen kuitenkin, että rauhansopimus ei ratkaise mitään, ellei myös köyhien työntekijöiden ääntä kuulla prosessin aikana. Tilanne työntekijöiden yhdistymisvapauden suhteen on edelleen hyvin vakava.  Rikkomukset koskien oikeutta järjestäytymiseen, neuvotteluun ja lakkoiluun, sekä loukkaukset ay-aktiivien elämää ja henkilökohtaista koskemattomuutta kohtaan ovat yleisiä.

Teksti ja kuvat: Hilkka Ahde
Juttu on julkaistu ensimmäisenä AKT-lehdessä 6-7/2016.

Lue lisää kolumbialaisten ay-aktiivien arjesta ja, hankkeesta ja siitä, miten hankalaa on päästä vierailulle satamaan:
Satamien järjestäytymistä vahvistetaan Kolumbiassa
Urheat ”hullut miehet” Edinson Mendoza Parada ja Esteban Barboza

SASKin hankekumppanin, kolumbialaisen ay-juristin Viviana Osorion haastattelu:
Rauha alkaa kodeista ja työpaikoilta

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS