Toimihenkilöliitto ERTOon kuuluvat yksityisen palvelualan toimihenkilöt. Liitto on ollut Kirsi Nisosen turvasatama jo pari vuotta.

Tapaan Kirsi Nisosen erikoislaatuisena päivänä. Suomen ay-liike on saanut 300 000 ihmistä kaduille protestoimaan hallituksen pakkolakeja, joilla sivuutettaisiin työntekijäjärjestöt työehdoista neuvottelevana osapuolena.

35-vuotias Kirsi Nisonen on kuulunut Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTOon parisen vuotta. Hänellä on teatteripuvustajan koulutus. Aiemmin hän on suunnitellut asusteita omalla tuotemerkillä ja ommellut Tiia Vanhatapiolle, parhaillaan hän opiskelee Metropoliassa kulttuurintuottajaksi ja suorittaa työharjoittelua Kansallismuseossa.

Nisoselle syy kuulua ammattiliittoon on erityisesti sen jäsenilleen tarjoama tuki ja turva. ERTOon kuuluvat työntekijät ovat yksityisen palvelusektorin toimihenkilöitä, ja kuten Nisosen opiskelu- ja työhistoriasta näkee, heidän taustansa ovat mitä moninaisimpia.

”Liitto tuo turvaa”

ERTO on pieni liitto. Siinä on noin 20 000 jäsentä, joista noin 75 prosenttia naisia. SASKin jäseneksi se liittyi 2013. Liitolla on seitsemän toimialakohtaista sopimusta. Niistä Kirsi Nisosen turvana on Erityistoimihenkilöt ry:n sopimus. Sellaisia ongelmia ei Nisosella ole tullut työelämässä vielä vastaan, että liiton apua olisi tarvittu, mutta liiton jäsenyys on hänen mukaansa antanut varmuuden, että jos jotain sattuu, apua saa.

– Olen osallistunut liiton nuorille järjestämiin tapahtumiin ja reissuille ja tykännyt ilmapiiristä siellä. Olen ollut nuorisotoimintaan hyvin tyytyväinen. Olo liitossa on turvallinen.

ERTOn yläikäraja nuorisolle on 36 vuotta, joten ensi vuonna tulee Kirsi Nisoselle eteen päätös siirtymisestä varsinaiseksi jäseneksi. Sen hän tekee hyvillä mielin.

ERTOn jäsenet työskentelevät kulttuurialan lisäksi muun muassa logistiikassa, markkinointiviestinnässä, taloushallinnossa ja tietoalalla.  Myös yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat kuulua ERTOon. Lisäksi liitolla on noin 20 talokohtaista työehtosopimusta. Muun muassa Oopperan näytäntötekniikka kuuluu näihin.

Nisonen on SASKin kunnon työn lähettiläs. ERTOlla ei vielä ole hankkeita SASKin kanssa, mutta jo pelkkä jäsenyys on selvä kannanotto solidaarisuudesta maailman työntekijöitä kohtaan. Maailman tilanne on näinä päivinä päälaellaan, kun kehitysmaiden ammattiliitot lähettävät tuenilmauksiaan Suomeen. Ay-liikkeen tulevaisuus mietityttääkin siksi Nisosta.

– Toivon ja uskon, että liikkeellä on tulevaisuutta. En usko, että koko ay-liikettä saadaan polvilleen Suomessa. Ei tässä maailmassa ole mahdollista taantua niin voimakkaasti.

Toimihenkilöliitto ERTO

  • Perustettu 1968
  • Jäsenkunnan keski-ikä noin 40 vuotta
  • puheenjohtaja Juri Aaltonen
  • puoluepoliittisesti sitoutumaton
  • kuuluu toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon

Juttu on julkaistu Työmaana maailma -lehdessä 4/2015. Artikkelisarjassa esitellään SASKin jäsenliittoja. 

Anna Berghäll
Kuva: Jaakko Jaskari

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS