Ylävitonen. Se lienee maailman toiseksi tunnetuin kansainvälinen käsimerkki keskisormen osoittamisen ohella. Rakkaalla tervehdyksellä on monta nimeä: ylävitonen, yläfemma ja high five.

Kaikilta tämä tervehdys ei onnistu.

Kehitysmaissa työturvallisuus on usein retuperällä. Selkeimmin sen huomaa sormista. Nelisorminen työntekijä on monessa paikassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Silloin ei ylävitosia heitellä – ylänelonen saa riittää.

Huhtikuussa vietettiin kansainvälisen ay-liikkeen johdolla työnsä takia kuolleiden ja vammautuneiden työntekijöiden muistopäivää. Yli kaksi miljoonaa työntekijää kuolee tarpeettomasti joka vuosi, koska heidän työpaikkansa on pölyinen, likainen ja vaarallinen.

Riskit ovat päivänselviä: myrkkyjen käsittelyä ilman suojavarusteita, korkealla työskentelyä ilman suojakaiteita tai huonosti kiinnitettyjä kuormia.

”Kenenkään ei pidä kuolla
työnsä ääreen”

Työturvallisuuden kehittämisellä on linkki ay-toimintaan. Perinteisesti ammattiliitot ovat ottaneet tavoitteekseen, että kenenkään ei pidä kuolla työnsä ääreen.

Työpaikan turvallisuuskulttuuri saa yleensä tuulta siipiensä alle vasta, kun työnantaja hahmottaa, kuinka paljon turvallisuuden edistäminen tehostaa työntekoa. Kun tapaturmia on vähemmän, ei tule työn keskeytyksiäkään.

SASKin leipätyötä on edistää ammatillista järjestäytymistä kehitysmaissa. Tällä työllä on vaikutuksensa myös työturvallisuuteen. Mitä vahvempi ay-liike työpaikalla toimii, sitä todennäköisemmin se ottaa aloitteen työturvallisuusasioissa.

Ammattiliittojen toiminnalla on tyypillisesti kaksi päätavoitetta: edistää jäsentensä toimeentuloa ja suojella heitä työn aiheuttamilta haitoilta.  Työn haitoilta suojaudutaan esimerkiksi turvaamalla riittävä määrä lepoa työvuorojen välillä.

Vuosien saatossa yksi ehkä konkreettisin työsuojelusaavutus, jossa SASK on ollut mukana, löytyy Brasiliasta. Nyt jo päätökseen saatetussa hankkeessa SASKin tuella edistettiin lihanleikkaajien työoloja. Toimilla oli vaikutusta myös maan työsuojelulainsäädäntöön, johon kirjattiin määräyksiä lihanleikkaajien työolojen parantamiseksi.

Jatkossa yhä useampi brasilialainen lihanleikkaaja voi läpsäyttää kaverinsa kanssa yläfemman.

Aleksi Vienonen
Kirjoittaja toimii SASKissa varainhankinnan suunnittelijana

Kolumni on julkaistu Työmaana maailma -lehdessä 1/2016.

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS