Kestävä kehitys edellyttää ihmisarvoisia työmahdollisuuksia. Näin sanoi ministeri Lenita Toivakka uuden kehityspoliittisen selonteon keskustelutilaisuudessa.

Siinä asiassa ministeri kiteytti myös SASKin näkemyksen Suomen tulevaan kehityspolitiikkaan. Ministeri totesi myös haluavansa Suomesta yritysvastuun mallimaan.

– Meillä on siihen täydet mahdollisuudet, hän korosti.

Kehitysmaiden työelämän kehittäminen on kyllä mukana Suomen uusissa linjauksissa, mutta pääosin talouskasvun ja suomalaisen yritystoiminnan mukaan ottamisen näkökulmasta, kritisoi SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen. Hän peräänkuulutti paitsi kakun kasvattamista myös sen jakamista.

– Kakku jakautuu reilummin, kun kasvatetaan tuloja ja verotusta sekä parannetaan sosiaaliturvaa. Tämä näkökulma puuttuu Suomen uusista linjauksista

Miljardi ihmistä työmarkkinoille

SASKin tontilla on erityisesti ihmisten toimeentulon parantaminen – samoin kuin työolojen. Siinä on edessä isompi savotta kuin moni ehkä ymmärtääkään: Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan maailman työmarkkinoilla on vuonna 2050 yli miljardi ihmistä enemmän kuin nyt. Suurin osa heistä on jo syntynyt ja koulussakin.

– Mutta kykenevätkö kehittyvät maat kouluttamaan sellaista työvoimaa, joka pystyy tekemään riittävän tuottavaa työtä? Ronkainen kysyy.

Se on hyvä kysymys, jota sivusi kommentissaan myös Suomessa toimivan YK:n Wider-instituutin johtaja Finn Tarp.

– Kehitystä ei ole se, että ihmiset siirtyvät huonosti tuottavasta maataloustyöstä huonosti tuottavaan työhön kaupungeissa.

JAA
Seuraava artikkeliOpintomatka Mosambikiin

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS