Luz Marina Diaz pitää huolta johtamansa liiton jäsenistä hämmästyttävällä antaumuksella. Henkilökohtainen elämä jää taka-alalle eikä oma turvallisuuskaan ole itsestäänselvyys. Kolumbiassa murhataan edelleen  noin 20 ay-aktiivia joka vuosi.

Enää Luz Marina Diaz ei pelkää, mutta hän on hyvin varovainen – ja kuitenkin rohkea.

– On oltava vahva, jos haluaa jatkaa.

Kyse on kokonaisen ay-kulttuurin luomisesta maahan, jossa vuosikymmenet jatkunut sisällissota on heijastunut myös liittoihin levittäen väkivallan kulttuuria. Vuosina 1977–2012 Kolumbiassa murhattiin yli kolmetuhatta ay-aktiivia.

Sisällissodan rauhanneuvottelujen alkamisen jälkeen tahti on ay-murhissakin hieman rauhoittunut, mutta konflikti ei ole kokonaan ohi. Jo kolme vuotta käydyt rauhanneuvottelut ovat toistuvasti katkenneet osapuolten hyökkäyksiin.

– Sota on estänyt ihmisarvoisen elämän jo pitkään, ja ay-liike on saanut kärsiä sen seurauksista. Neuvottelut rauhasta avaavat oven todelliselle demokratialle, johon pääsevät mukaan myös kaikkein köyhimmät. Ay-liikkeellä on sen rakentamisessa iso rooli ja paljon sanottavaa, Diaz korostaa.

Kolumbian sisällissodassa on kuollut ainakin 220 000 ihmistä. Vähintään viisi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa sen jälkeen, kun sissijärjestö FARC perustettiin 1964.

Sota on jättänyt jälkensä myös maan ihmisoikeustilanteeseen. Ihmisiä uhkaillaan, siepataan, kidutetaan ja murhataan, ja rikokset jäävät hyvin usein rankaisematta. Ihmisoikeuksien – siis myös ay-oikeuksien – puolestapuhujia vainotaan.

– Kyseessä on meidän vapautemme ja jopa henkemme, Diaz tiivistää.

Nuori mutta kattava liitto

Luz Marina Diaz johtaa kolumbialaista Unión-liittoa, johon kuuluvat monikansallisen Cencosud-tavarataloketjun työntekijät. Liitto perustettiin vasta vuonna 2011, mutta nyt jäseniä on jo 6 500. Heti perustamista seuraavana vuonna allekirjoitettiin ensimmäinen työehtosopimus tavaratalojen silloisen omistajan, ranskalaisen Carrefour-ketjun kanssa.

Hyvin pian myös Cencosudin kanssa päästiin sopuun työehdoista. Tahti on vaikuttava maassa, jossa alle viisi prosenttia työtätekevistä kuuluu ammattiliittoihin ja työnantajat ovat erittäin ay-vastaisista, erityisesti kaupan alalla.

Diaz muistelee liiton alkuaikoja vakavana.

– Olin ryhtymässä hulluun seikkailuun ja pelkäsin. Kiersin ympäri Kolumbiaa ja naapurimaa Brasiliassakin juttelemassa ihmisten kanssa ja oppimassa. Vierailin sadoissa ketjun kaupoissa.

SASKin ja PAMin tuella hän pystyi tekemään matkat lentäen, maata pitkin kulkeminen olisi ollut vaarallista ja hidasta – välimatkaa kun voi olla tuhatkin kilometriä ja välissä vielä Andien vuoristo.

– Ilman apuanne emme olisi tässä, Diaz kiittelee.

Liitto saavutti nopeasti jäsenikseen kolmanneksen ketjun työntekijöistä. Silloin sen neuvottelemat työehtosopimukset koskevat kaikkia työntekijöitä. Heitä on lähes 14 000.

Kaksi askelta eteen, yksi taakse

Ongelmana naisvaltaisella alalla olivat Diazin mukaan matalat palkat ja ilman korvausta tehtävät raskaat ylityöt.

– Monet joutuivat tekemään tuplavuoroja, jopa 16-tuntisia päiviä, ilman korvauksia. Jos kieltäytyi, uhattiin työpaikan menettämisellä. Sellaista minä en katso läpi sormien.

Nyt käytännöt on saatu sellaisiksi, että työntekijän voi irtisanoa vain laillisesta syystä, ja virheellisestä toiminnasta on oltava todisteet.

Myös toiminnan siirto monikansalliselta yhtiöltä toiselle sujui Diazin mukaan yllättävän hyvin. Liittoa ei lakkautettu eikä yksikään työntekijä saanut potkuja. Jo ne ovat saavutuksia. Lisäksi ulkoistettuja työntekijäryhmiä saatiin palkattua takaisin.

Työehtosopimus takaa työntekijöille paremmat palkat ja lomat, mutta myös vakituisen työsuhteen neljän kuukauden työskentelyn jälkeen sekä alennusta tuotteista. Työsuojelua on parannettu. Hyvän alun jälkeen Cencosudissakin on kuitenkin alkanut ilmetä ay-vastaisuutta työnantajan taholta.

– Liittomme on neuvotellut asioista ja valittanut työministeriöön. Ne ovat alkaneet tehdä tarkastuksia yrityksiin.

Diazin ja hänen liittosisartensa taistelu siis jatkuu samaa tahtia Kolumbian rauhanneuvottelujen kanssa: kaksi askelta eteenpäin ja yksi taaksepäin.

Vaikka asiat etenevät hitaasti ja ongelmat ovat kietoutuneet vyyhdiksi, josta ei ole helppo löytää syyllisiä eikä syyttömiä, Diazin usko ihmisen hyvyyteen ei horju. Parasta koko Kolumbiassa ovat hänen mielestään juuri ihmiset, mutta 46 miljoonaan mahtuu monenlaisia.

– Hyviä ihmisiä on paljon enemmän kuin pahoja. Kolumbialaiset tekevät kaikkensa auttaakseen toisia.

Laura Ventä
Kuva: PAM


Tukea Suomesta

  • SASK ja PAM ovat tukeneet kaupan alan liittoa vuodesta 2011 yhteistyössä palvelualojen maailmanliiton UNIn kanssa.
  • Liitto kattaa Kolumbiassa nyt noin 100 kauppaa, joissa kaikissa noudatetaan samaa työehtosopimusta.
  • Maassa on vuosikymmeniä jatkunut sisällissota, johon on sekaantunut myös huumekauppaa. Nyt tilanne melko vakaa ja maassa voi hyvin matkailla.
  • Suomen ay-liike on tukenut myös Kolumbian rauhanprosessia ja demokratiakehitystä.

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS