Otto Nahambo (vas.) ja Ruel Punzalan löysivät paljon yhteisiä haasteita, joiden ratkaisussa he voivat auttaa toisiaan.
Miten puolustaa oikeuksiaan, jos ei osaa lukea? Suomessa toisensa tavanneet liittojohtajat Aasiasta ja Afrikasta näkivät koulutuksen vastauksena moniin maidensa ongelmiin. Liitot kouluttavat jäseniään paljonkin, mutta puutteellista peruskoulutusta on vaikea korvata.

Metalliliiton liittokokouksessa vieraili toukokuussa  useita kansainvälisiä vieraita Metallin yhteistyömaista.  Tapasimme heistä kaksi liittopuheenjohtajaa,  Ruel Punzalanin Filippiinien Metalworkers’ Alliancesta  ja Otto Nahambon Namibian MANWUsta.

Molempien miesten päällimmäiset murheet olivat samankaltaiset:  kuinka saada hankittua jäseniä, pidettyä heidät  ja saada jäsenmaksujärjestelmä toimimaan ja tuottamaan.

Kuivuutta ja ristiriitainen presidentti

Namibiassa, jossa metalliliittoon kuuluvat myös rakennustyöläiset,  päänvaivaa aiheuttaa lisäksi jo toista vuotta jatkuva  kuivuus. Rakennustyömaat seisovat veden puutteessa.  Toisaalta tärkeän ja valtavan EHB-telakan henkilöstö saattaa  olla palaamassa MANWUn jäseniksi.

Filippiinien tuore presidentinvaalitulos herättää huolia  ja toiveita. Ilmeisen populistisella agendalla valittu Rodrigo  Duterte on ilmoittanut lopettavansa vuokratyön ja poistavansa  korruption hallinnon kaikilta sektoreilta. Toisaalta  hän on varoittanut liittoja häiritsemästä talouselämää  millään tavalla.

Punzalan ja Nahambo näkivät koulutuksen vastaukseksi  moniin ongelmiin. MANWUlla onkin koulutuskeskus, josta  se on hyvin ylpeä – sektorin työntekijät eivät tavallisesti  ole saaneet juuri koulutusta, eikä omista oikeuksistaan voi  huolehtia, jos ei osaa lukea.

Anna Berghäll
Kuva: Jukka Pääkkönen

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS