Himalajan syleilyssä sijaitseva Nepal on hauras valtio, jonka kehitystä kymmenvuotinen sisällissota ja lukuisat pahat maanjäristykset ovat hidastaneet.

Nepal on pitkään ollut Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaa. Tuoreiden tunnuslukujen perusteella köyhyys olisi nyt vähentymässä paikoin hyvinkin nopeasti.

Kun vuonna 1985 nepalilaisista 80 prosenttia eli äärimmäisessä köyhyydessä, vuoteen 2010 mennessä heitä oli enää ”vain” noin neljännes. Nepalin köyhyys on kuitenkin alueellisesti painottunutta eli erot eri alueiden välillä ovat suuria. Myös sosiaalinen eriarvoisuus on edelleen suurta, muistuttaa Suomen ulkoasiainministeriö, jonka maaohjelmapäivityksessä Nepalin tilannetta esiteltiin toukokuussa.

Inhimillisen kehityksen indeksillä Nepal on noussut 35 vuodessa melkein neljä pykälää ja on nyt sijalla 145/188.

Naisten asema parantunut

Myös naisten pääsyä vaikuttaviin asemiin voidaan pitää merkkinä kehityksestä. Kolmasosa Nepalin parlamentaarikoista on naisia, samoin presidentti, parlamentin puhemies ja korkeimman oikeuden presidentti.

SASK non tukenut Nepalin työntekijöitä kymmenen vuotta. Monille aloille on saatu palkankorotuksia ja lapsityön käyttö on vähentynyt.

Lue SASKin Nepal-hankkeista
Kunnon työ ja metsätalous
Keskusjärjestöjen yhteistyön tukeminen ja kapasiteetin vahvistaminen

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS