Entinen kotiapulainen María Roa nousi puolustamaan sisartensa oikeuksia ja on nyt Kolumbian vaikutusvaltaisin ihminen.
María Roa tiesi hyvin kotityöntekijöiden kirjoittamattomat pelisäännöt, kun  hän 1990-luvun puolivälissä lähti kotiseudultaan Kolumbian banaanialueelta  Medelliniin piikomaan: vapaa-aika on tuntematon käsite ja palkkakin todella nimellinen. Vaihtoehtoja ei silti ollut.

– Työpäivät venyivät helposti 16-tuntisiksi, ja viikossa oli kuusi työpäivää.  Palkkaa sai alle 140 euroa kuussa tai pahimmillaan työtä tehtiin ruokapalkalla.

Tummaihoiset naiset kuten María ovat Kolumbiassa olleet alinta pohjasakkaa.  Heidät on pidetty poissa näkyvistä vieraiden tullessa taloon.  Väkivalta – myös seksuaalinen – kotiapulaisia  kohtaan on yleistä, eikä heillä ole ollut tietoa  oikeuksistaan.

Sunnuntaisin, ainoana vapaapäivänään,  María tapasi muita kotitaloustyöntekijöitä. Hän  kuunteli heidän tarinoitaan ja tajusi, että näin ei  voi jatkua. Naiset perustivat Medelliniin kotityöntekijöiden  ammattiliiton, jonka tukijaksi tuli SASKin  rahoittama kolumbialainen ay-koulu ENS.

Uusi laki takaa samat oikeudet kuin muillekin

Nyt kotiapulaisten tilanne on aivan toinen.  Kolumbiaan saatiin toissa vuonna heidän työtään  säätelevä laki, joka takaa että työssä on  noudatettava samoja säännöksiä kuin muussakin  työssä. Työpäivät on rajattu kahdeksaan  tuntiin ja vapaapäiviä on kaksi viikossa. Yhä  harvempi asuu työnantajansa luona. Minimipalkkakin  säädettiin, mutta ei vielä lomarahoja. Erittäin  merkittävä on myös oikeus sosiaaliturvaan,  esimerkiksi eläkkeeseen.

María Roa puolestaan on nyt liiton puheenjohtaja  ja valittiin juuri Kolumbian vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi. Hän on  saanut jopa maailmanlaajuista näkyvyyttä kotiapulaisten tilanteelle.

– Vihdoin meitä kuunnellaan. Liitto perustettiin vasta kolme vuotta sitten,  ja olemme nyt näin pitkällä, Roa iloitsee.

Anna Berghäll
Kuva: Antti Sadinmaa

Lue myös kotitaloustyöntekijöiden liiton tukena toimivan nuoren juristin Viviana Osorion ajatuksia Kolumbian arjesta: Rauha alkaa kodeista ja työpaikoilta

 

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS