Jyväskyläläinen rakennusmaalari Mette Nissinen ei pelkää haasteita. Nuori monitoiminainen opiskelee työn ohella erikoisammattitutkintoa, toimii ammattiliitossa ja haaveilee remontoitavasta rintamamiestalosta. Hän haluaa tehdä muutakin kuin maalata.

– Olen oppinut, että mihinkään ei kannata sanoa suoralta kädeltä ei. Kun sanoo kyllä, niin pääsee kokemaan kaikkea jännää, Mette hymyilee.

Hän on SASKin kunnon työn lähettiläs, työpaikkansa pääluottamusmies, rakennusliiton nuorisotoimija, innokas matkailija ja aktiivinen urheilija. Nissinen ehtii mukaan niin monenlaiseen toimintaan, että heikompaa hengästyttää. Puhuessaan hän kuitenkin katsoo rauhallisesti silmiin ja eikä todellakaan tee numeroa tekemisistään.

”Rakennusliiton nuorisotoiminta lienee suomen aktiivisinta.”

Viime kevät oli erityisen hektistä aikaa Meten elämässä. Tuli tilaisuus käydä monta mielenkiintoista kurssia, joista ei voinut kieltäytyä. Huhtikuulle osui peräti kolme ay-toimintaan liittyvää koulutusta kaukana kotoa ja vielä ulkomaanmatka. Silloin hän myöntää olleensa hieman ylikuormittunut.

– Uusia ihmisiä tuli vastaan niin paljon, ettei millään tahtonut muistaa, kuka oli mistäkin.

Nissinen kokee, että aktiivisuus paremman työelämän puolesta SASKissa ja ammattiliitossa on hyvää vastapainoa perustyölle, vaikka hän siitä pitääkin.

– Pääsee tekemään jotain merkityksellisempää. Ettei vain hinkkaa seiniä päivät pitkät.

Meten oma liitto Rakennusliitto tarjoaa hyvät puitteet olla aktiivinen. Liitolla on todennäköisesti Suomen aktiivisin nuorisotoiminta. Nuorilla on oma lehti ja kymmeniä tapahtumia vuodessa, mikä on Metestä todella tärkeää, vaikka meno onkin aika viihdepainotteista. On kuitenkin helpompi lähteä tekemään myös oikeaa vaikuttamistyötä, kun porukka on tuttu ja yhdessä on hauskaa.

Tänä vuonna Raksanuoret tekivätkin ihan uudenlaisen tempauksen. He poseerasivat seinäkalenterissa, jonka tuotot lahjoitetaan SASKille, kehitysmaiden köyhiä työntekijöitä tukeviin hankkeisiin. Mette ei valitettavasti ehtinyt mukaan projektiin, vaikka se toteutettiin juuri Jyväskylässä. Hän kuitenkin houkutteli mukaan työkavereitaan.

Rohkeasti luottamusmieheksi

Nuori ruohonjuuritason vaikuttaja selvittää sinnikkäästi epäkohtia myös omalla työpaikallaan, vaikka siihen ei olekaan totuttu.

– Välillä tie on ollut melkoisen kivinen. Pienistä asioista saattaa paisua iso juttu, kun niihin puuttuu. Aina ei ole kyse edes taloudellisista asioista vaan siitä, että jotenkin on aina tehty, ja muutos tuntuu hankalalta. Varmasti siellä ihmetellään, että minkä takia tuo ihminen puhuu minulle tällaisista, Nissinen naurahtaa.

Joku saattaa rakennusalalla hämmästellä sitäkin, että muutosta vaatii nuori nainen, mutta Nissiselle asioihin vaikuttaminen vaikuttaa luontaiselta tavalta toimia. Tuskinpa hän itsekään alalle lähtiessään olisi uskonut, mihin kaikkeen päätyy, koska oli silloin omien sanojensa mukaan ”ihan pentu vielä”.

Hän muutti pois kotoa Iisalmesta jo nuorena ja lähti Jyväskylään opiskelemaan pintakäsittelyä. Ammatti houkutti enemmän kuin lukio. Alalla ei niin väliä, ajatteli nuori Mette. Ehkä hän valitsi intuitiivisesti oikein.

– Työssä tapaa paljon ihania, sydämellisiä ihmisiä. Ikinä ei ole tylsää päivää vaan jokainen on erilainen.

Se on helppo uskoa, sillä hän käy laittamassa ihmisten koteja uuteen uskoon. Siinä näkee kaikenlaista ja pääsee juttelemaan asukkaiden kanssa. Toisaalta työtä tehdään paljon myös ihan yksin, kun asuntoja remontoidaan muuttokuntoon. Viime kesäksi Mette sai unelmien kesäkeikan, ison vanhan puukaunottaren ulkomaalaamisen.

Itse hän asuu kerrostalossa, mutta kiikarissa olisi remontoitava rintamamiestalo alueelta, jossa jo asuu sukulaisia ja ystäviä ympärillä. Sitä on hyvä suunnitella samalla, kun parantaa maailmaa ympärillään.

SASKin koulutuksesta uusia näköajoja

SASKista Mette sai tietää, kun sähköpostiin tupsahti ilmoitus kevään lähettiläskoulutuksesta. Hän oli ollut jo pitkään kiinnostunut tuotteiden eettisyydestä ja työelämän todellisuudesta Suomen ulkopuolella, joten SASK vaikutti ”omalta jutulta”.

– Koulutuksessa oli tosi hyvä meininki, voin suositella. Monella oli luottamusmiestaustaa, ja siellä pääsi vaihtamaan kokemuksia työelämästä. Harmittaa nahistella täällä kotimaassa työpaikan pienistä asioista, kun maailmassa asiat on paljon huonommin.

Mette on yrittänyt omalta osaltaan miettiä muun muassa vaatteiden tuotannon ongelmia. Eettisesti tuotettuja vaatteita vain on hankala ostaa Suomesta järkevään hintaan.

Hän on ratkaissut ongelman vähentämällä vaatteiden oston minimiin. Ennen hän osti niitä ”ihan liikaa” – kuten moni muukin nuori nainen.

– Tänä vuonna olen ostanut vain SASKin Vahvan tehtävä on tukea heikkoa -T-paidan. Olisi mahtavaa oppia ompelemaan vaatteita itse. Viimeksi kun yritin tehdä housuista sortsit, niistä tuli käyttökelvoton minihame.

Nissisen mielestä SASKin toimintaan oli helppo päästä mukaan ja lähettiläskoulutus oli hyvä herätys todellisuuteen, jossa valtaosa kuluttamistamme tuotteista valmistetaan. Tärkein korjattava asia kehitysmaiden työelämässä olisi hänen mielestään työturvallisuus.

– Terveydelle vaarallinen työ kuten farkkujen hiekkapuhallus olisi karsittava pois. Palkan tulisi riittää elämiseen ja lasten ei pitäisi käydä töissä. Viime vuoden Nenäpäivää varten tehty video lasten työnteosta Nepalin tiilitehtailla pysäytti.

”Meillä on varaa auttaa”

Nykyisin Nissinen lahjoittaa kuukausittain rahaa SASKin hanketyöhön kehitysmaissa.

– Kyllä minusta meillä on varaa auttaa. Minunkin pienestä palkasta voi vähän laittaa hyvään tarkoitukseen. Pieni raha täällä onkin iso kehitysmaassa.

Hän uskoo että SASKin tekemä työ kehitysmaiden työolojen puolesta alkaa kiinnostaa yhä enemmän, kun tietoisuus ja tarve ostaa eettisesti tuotettuja tavaroita kasvaa.

Vapaa-ajallaan Mette urheilee ja matkustelee. Oman alan työntekoa on helppo seurata myös matkoilla, riittää kun vain nostaa katseen katujen rakennustelineille.

– Esimerkiksi Balilla katselin kauhuissani rakennustyömaata, jossa miehet keikkuivat korkeuksissa ilman mitään suojavarusteita.

Suomessa ay-liike on tehnyt ison työn sen eteen, että täällä työskennellään erittäin turvallisissa oloissa. Silti parannettavaa on edelleen – meillä ja maailmalla. Siihen tarvitaan juuri Meten kaltaisia nuoria.

Teksti: Laura Ventä
Kuvat:  Vesa Muhonen


 

Mette Nissinen

  • 27-vuotias rakennusmaalari
  • asuu Jyväskylässä
  • Haaveilee rintamamiestalosta
  • Inhoaa välinpitämättömyyttä
  • Lempiruoka sushi
  • Haluaisi matkustaa Uuteen Seelantiin
  • Parasta Suomessa on kesä

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS