Linja-autonkuljettaja Pentti Perunka, 41, toteuttaa elämässään ajattele globaalisti, toimi paikallisesti -filosofiaa. Hän on ammattiosastonsa edunvalvontajaoston puheenjohtaja, pääluottamusmies ja auto- ja kuljetusalan liiton AKT:n valtuuston jäsen. Lisäksi Rovaniemeltä vantaalaistunut mies on toiminut rauhanturvaajana Kosovossa.

Perunka ei halua olla ”mikään Nostradamus, joka ennustaa maailmanloppua”, mutta hän uskoo, että ihmiskunnan on koettava vielä melko syvä kriisi, ennen kuin heräämme ja alamme tehdä asioita kestävämmällä tavalla.

– Tarkoitan tapaa, jolla kohtelemme toisiamme, kulutusta, vaurauden epätasaista jakautumista.

Miksi emme jo toimi? Miksi pitää tulla syvä kriisi?

– On unohdettu, että Suomessa oli aiemmin sama tilanne kuin kehittyvissä maissa nyt. Säästöistä ja leikkauksista huolimatta meillä menee suoraan sanottuna vieläkin liian hyvin, jotta ihmiset ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden.

Verot ja vastuu karkaavat

Suomen työelämän pahimpana epäkohta on Perungan mielestä yrittäjän vastuun siirtyminen työntekijälle.

– Jos ajat ovat huonot ja firmassa notkahtaa, työntekijä kantaa riskit työsuhteensa pituudella ja laadulla. Me olemme kohta kaikki yrittäjiä, perustamme toiminimiä ja kilpailutamme itsemme töihin, Perunka sanoo, ja hän tarkoittaa myös työelämää laajemmin, ei vain kuljetusalaa.

– On perin harvinaista, että työntekijää palkittaisiin hyvinä aikoina, mutta huonoina aikoina häntä rangaistaan työehtojen heikennyksillä.

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT ei hyväksynyt hallituksen tarjoilemaa kilpailukykysopimusta, ja Perunka oli itse mukana valtuustossa kaatamassa sitä. Hän vastusti sopimusta sen matalapalkka-aloihin kohdistaman paineen vuoksi.

– Esimerkiksi työajan pidennykset olisivat olleet siedettäviä, jos hyöty siitä menisi valtiolle. Nythän hyöty menee yksityisille työnantajille, joilla menee Suomessa tällä hetkellä hyvin ylijäämineen ja osingonmaksuineen, mutta silti ne hoitavat verokikkailulla talouttaan.

Verokikkailu on muutenkin asia, joka saa rauhallisen miehen kiehumaan. Esimerkiksi Afrikasta karkaa tälläkin hetkellä maksamattomien yritysverojen muodossa kymmeniä kertoja enemmän rahaa kuin maanosa vastaanottaa kehitysyhteistyövaroina. Tämän Pentti Perunka muuttaisi parantaakseen maailmaa.

– Vauraus pitää jakaa kaikille.

Raha ei ole ainoa keino

Kriisinhallintatehtävissä näytti välillä siltä, että kaikki avustustoiminta ei ihan aina kestä päivänvaloa, mutta se ei vienyt miehen uskoa auttamiseen – melkeinpä päinvastoin. SASKin toimintaan Perunka tuli mukaan ensimmäisen lähettiläskoulutuksen kautta 2014.

– Verrattuna moniin muihin järjestöihin, SASKissa kiehtoo avoimuus. Toimintaan pääsee tutustumaan, niin kuin nyt syksyn matkallakin Mosambikiin. Perunka viittaa marras-joulukuiseen SASKin opintomatkaan, jolle hänet on valittu.

Eniten Perunka odottaa pääsevänsä itse katsomaan, miten paikan päällä toimitaan: mitä mosambikilaiset yhteistyökumppanit ja SASKin tuensaajat ajattelevat ja miten heillä menee.

Matkalta hän toivoo saavansa entistä enemmän eväitä levittää tietoa SASKin toiminnasta. Hän on aiemmin kertonut SASKista muun muassa Kiljavan opiston ja Työväen Sivistysliiton kursseilla. Perunka kokee, että hänen on helppo puhua SASKin työstä, koska se on samaa työtä, jota hän on ay-liikkeessä jo vuosikausia tehnyt.

Perunka kannustaa toimimaan SASKin kautta – jokainen pystyy tekemään jotain.

– Lahjoittamaan rahaakin, jos siihen on mahdollisuus, mutta raha ei ole ainoa keino, hän huomauttaa.

– Puhun sen puolesta, että ihmiset antaisivat vähän aikaansa. Toisaalta pienelläkin budjetilla voi saada aikaan isoja asioita.

Politiikkakin voisi Perunkaa kiinnostaa, mutta toistaiseksi hän haluaa keskittyä lukuisiin muihin tehtäviinsä, esimerkiksi juuri SASKin toimintaan. Kolme lasta ovat jo isoja, mutta keväällä syntyvä neljäs tuo taas isälle enemmän ohjelmaa kotona.

Sitä ennen kuitenkin vielä ulkomaanseikkailulle Mosambikiin.

Teksti Anna Berghäll
Kuva Annika Rauhala

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS