Elinkustannusten kallistuminen muun muassa velkasuhmurointien takia on syönyt valtapuolue Frelimon kannatusta. /Kuva: Jukka Pääkkönen
Salaiset miljardiluotot, uudelleen kiihtyvä aseellinen konflikti, lahjusepäilyt ja  lahjoittajien kaikkoaminen. Tuoreimpien uutisjuttujen aiheet eivät imartele Mosambikia, joka vielä vuosikymmen sitten kuului eteläisen Afrikan nouseviin menestystarinoihin.

Talouskasvu ja nousu ulos köyhyydestä uhkaavat nyt katketa maan eliitin valtataisteluun siitä, kuka saa määräysvaltaansa köyhän maan luonnonrikkaudet.

Mosambik kuuluu Suomen kehitysyhteistyön tärkeimpiin kumppanimaihin, ja sillä on ollut tukenaan mittava joukko myös muita  avustajavaltioita ja kansainvälisiä rahalaitoksia. Nyt ystävät ovat vähissä: rahoittajat ovat yksi toisensa jälkeen vääntäneet lainahanat kiinni ja jäädyttäneet tukiohjelmansa.

Syynä ovat Mosambikin hallituksen miljardilainat, joista se on sopinut salaa avustajiltaan  ja ohi maan parlamentin. Salaista velkarahaa on ohjautunut tappiolliseksi osoittautuneeseen  kalastushankkeeseen sekä puolustusministeriön ja turvallisuuspoliisin kalustohankintoihin.  Suuri osa rahojen todellisesta määränpäästä on edelleen hämärän peitossa.

Lainoperaatioiden tuloksena Mosambikin julkinen velka on kääntynyt uudelleen jyrkkään  kasvuun, avustajien maksama budjettituki jäädytetty ja lukuisia investointihankkeita  pysähtynyt. Maan valuutan meticalin kurssi on pudonnut alamaihin ja elinkustannukset  nousussa.

Ay-liike ottaa etäisyyttä valtapuolueeseen

Syyttävä sormi osoittaa Mosambikin edellistä presidenttiä Armando Guebuzaa, jonka  hallinnon aikana nyt julki tulleet uusimmat rahaskandaalit pantiin alulle. Guebuzan hallinto  oli surullisen kuuluisa salakähmäisyydestään: presidentti lähipiireineen neuvotteli vuosien  mittaan useita miljardiluokan sopimuksia kansainvälisten suuryhtiöiden kanssa, jotka  olivat halukkaita hyödyntämään Mosambikin rikkaita luonnonvaroja, hiiltä, kaasua, öljyä,  mineraaleja ja metsävaroja.

Sopimusten sisältö ja ehdot pysyivät tarkasti  piilossa ja demokraattisen päätöksenteon ulottumattomissa.  Niinpä esimerkiksi ammattiyhdistysliike ei saanut tietää, millaisia erioikeuksia  työlainsäädännön määräyksien varalta hallitus on luvannut maassa operoiville kiinalaisyhtiöille. Todellisuus valkeni vasta kiinalaisyhtiön  työmaalla, jonne liiton edustajilla ei ollut asiaa.

Mosambikin valtapuolueen Frelimon kanssa  aiemmin erittäin läheisissä väleissä ollut ay-liike  alkoi Guebuzan valtakaudella tehdä irtiottoa  puolueen kyljestä ja arvosteli eritoten suuryhtiöiden  sopimuksiin liittyvää salailua. Se on myös kampanjoinut näkyvästi Mosambikin työntekijöiden  oikeuksien puolesta ja onnistunut  potkimaan eteenpäin muun muassa julkisen sektorin järjestäytymis- ja neuvotteuluoikeuksia sekä  syrjittyjen kotitaloustyöntekijöiden oikeutta  neuvotella omista työehdoistaan.

Useat suomalaiset ammattiliitot tekevät SASKin  kautta yhteistyötä Mosambikin ammattiliittojen kanssa. Työehtojen ja työntekijöiden oikeuksien ohella pontimena on ajatus siitä, että  ammattiliitot pystyvät toimimaan poliittisen ja bisneseliitin kriittisenä vastavoimana.

Historiallinen konflikti jatkuu maan keskiosissa

Taistelua luonnonvarojen hallinnasta pidetään perussyynä myös siihen, ettei historiallista konfliktia entisen vapautusliikkeen ja nykyisen valtapuolueen Frelimon sekä terroristijärjestöstä oppositiopuolueeksi muuttuneen Renamon välillä ole saatu loppumaan. Armando Guebuzan hallinnon aikana konflikti puhkesi uuteen kukkaan ja on kärjistynyt aseellisiksi yhteenotoiksi ensin loppuvuodesta 2013 ja uudelleen syksystä 2015 alkaen. Rauhattomuudet keskittyivät maan keskiosan maakuntiin, kun taas etelässä pääkaupungin  Maputon tuntumassa yhteenotoista  kuultiin ja luettiin vain uutisista.

SASKin opintomatkalaiset vierailivat Mosambikissa  loppuvuodesta 2013. Seuraava opintomatkajoukkue suuntaa Maputoon marras-joulukuussa.

Jukka Pääkkönen

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS