SASK toimii nyt merkittävästi pienemmällä rahoituksella kuin viime vuonna, kiitos kehitysyhteistyöleikkausten. Missä muutos näkyy?

Suurin muutos on se, että SASK keskittää nyt toimintaansa yhä voimakkaammin 12 pääkohdemaahan. Yksittäisten hankkeiden budjetit pysyvät keskimäärin ennallaan.

– Siten pystymme turvaamaan toimintamme vaikuttavuuden, vaikka budjetti pienenikin tuntuvasti, sanoo SASKin toiminnanjohtaja Janne Ronkainen.

SASK työskentelee edelleen kolmella mantereella, mutta monissa maissa toiminta on päättynyt tai päättyy tämän vuoden kuluessa. Ohjelmassa oli viime vuonna 80 hanketta, tänä vuonna 45 ja ensi vuonna enää alle 30 hanketta. Hankkeet pyritään päättämään niin hallitusti kuin mahdollista.

Tilannetta tosin vaikeuttaa se, että ensi vuoden budjetti on näillä näkymin vielä tämänvuotistakin pienempi. SASK kuitenkin pyrkii tasoittamaan tilannetta kartoittamalla muitakin rahoituslähteitä sekä omalla suoralla varainhankinnalla.

Ay-liikkeen rahoitus säilyy

Budjetin massiiviset leikkaukset johtuvat ulkoministeriön järjestöille kanavoiman kehitysyhteistyörahoituksen vähenemisestä. Se muodostaa noin 80 prosenttia SASKin rahoituksesta. Suomalaisten ammattiliittojen rahoitus sen sijaan ei vähene, joten joitakin hankkeita pystytään jatkamaan vielä hetken aikaa sen sijaan, että ne olisivat päättyneet kuin seinään.

– Painotamme työtämme niin, että jatkamme toimintaa ay-liikkeen kannalta tärkeimmissä maissa. Pyrimme lähtemään pois vain alueilta, joissa paikalliset liitot ovat jo niin vahvoja, että ne pystyvät jatkamaan työtään SASKin vetäydyttyäkin, Ronkainen kiteyttää.

Painopisteeksi Aasia

Painopisteeksi muodostuu Aasia. SASK on vahvasti läsnä Intiassa, Nepalissa ja Filippiineillä. Lisäksi toiminta jatkuu Indonesiassa, ja todennäköisesti myös Myanmar ja Bangladesh tulevat painottumaan.

Latinalaisessa Amerikassa SASK päättää yhteistyönsä lähes kaikkialla muualla paitsi Kolumbiassa. Se on väkivaltaisen ay-historian – ja nykyisyydenkin – vuoksi yksi vaikeimmista paikoista puolustaa työntekijöiden oikeuksia.

– Siksi siellä on pysyttävä, vaikka tulotasomittarilla Kolumbia onkin melko vauras maa. Se on myös erittäin epätasa-arvoinen.

Eteläisessä Afrikassa toiminta keskittyy Mosambikiin, Malawiin ja Namibiaan. Mosambikissa yksittäisiä hankkeita on ylivoimaisesti eniten. Länsi-Afrikassa toiminta päättyy lähes täysin. Ainoastaan Nenäpäivän rahoittamat hankkeet jatkuvat tällä erää kaikkialla, vaikka muu toiminta loppuisikin.

Jatkossa neljä aluetoimistoa

SASKin kehitysmaissa sijaitsevien aluetoimistojen määrä vähenee neljään. Ghanan toimisto Länsi-Afrikassa suljetaan kokonaan, koska toimintaympäristö on monessa alueen maassa muuttunut liian vaikeaksi muun muassa ebolan, vallankaappausten ja väkivallan vuoksi. Toiminta siellä oli joka tapauksessa vähenemässä, koska suomalaisia liittoja kiinnostavia hankkeita ei tahtonut löytyä.

Aluetoimistot paikallisine asiantuntijoineen ovat kuitenkin SASKille voimavara, josta halutaan pitää kiinni. Suurin osa muista järjestöistä turvautuu Ronkaisen mukaan maailmallakin suomalaiseen henkilökuntaan.

– Pyrimme tukemaan kumppanijärjestöämme sen omista lähtökohdista, ja usein se vaatii paikallisen asiantuntijan läsnäoloa. Joskus se on koulutuksessa tukemista, joskus olkapää johon nojata. Emme tee asioita kumppaniemme puolesta, Ronkainen kuvaa toimintaa.

SASKin hanketoiminnassa oli viime vuonna suoraan mukana ja osallisena noin 160 000 ihmistä, mutta hankkeista hyötyviä on perhe- ja sukulaisverkostojen kautta monikertaisesti. Nyt hanketoiminnan volyymi leikkautuu 37 prosenttia, ja jotakuinkin samassa suhteessa vähenee myös hankkeista suoraan tai välillisesti hyötyvien määrä. Uusia hankkeita ei tänä vuonna juuri ala.

Leikkauksia myös Suomessa

Suomen toimistossa budjettileikkaukset tarkoittavat lomautuksia, irtisanomisia ja suunniteltua varhaisempia eläköitymisiä kuten muissakin kehitysyhteistyöjärjestöissä. Lisäksi säästöä syntyy siitä, että SASK muuttaa kesällä pienempiin toimitiloihin ja tehostaa toimintaa muutenkin, muun muassa vähentämällä matkustusta. Henkilöstö on myös luopunut joistakin henkilöstöeduistaan.

– Leikkaukset ovat erittäin valitettavia, mutta niiden kanssa pärjätään. Asiaa ehkä suhteuttaa tieto, että hanketoimintamme laajuus palautuu 10 vuoden takaiselle tasolle. Yritämme saada tilanteesta irti myös ne hyödyt jotka on saatavissa, lähinnä toiminnan fokusoimisen myötä.


 

SASK nyt

  • Toiminnan supistuessa SASK keskittyy ay-liikkeen kannalta merkittävimpiin maihin.
  • Painopisteeksi muodostuu Aasia.
  • Pääkohdemaita jää 12. Eniten yksittäisiä hankkeita on Mosambikissa, Intiassa, Nepalissa ja Kolumbiassa.
  • Länsi-Afrikan toimisto suljetaan tänä vuonna.
  • Latinalaisessa Amerikassa toimintaa jatketaan pääasiassa Kolumbiassa. Toimintamahdollisuuksia Väli-Amerikassa selvitetään.

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS