”Värikäs nainen niin sisäisesti kuin ulkoisesti”, kommentoi ystävä Malla Keinäsen profiilikuvaa Facebookissa.
Marja Leena eli Malla Keinänen tuli SASKin Kunnon työn lähettiläiden koulutukseen kaksi vuotta sitten, ja käsitellyt asiat tuntuivat ay-aktiivista heti omilta. Malla hoitaa luottamustehtäviään ja lähettilään virkaa kirjaimellisesti suurella sydämellä, sillä synnynnäinen sydänvika johti sydämen suurentumiseen 1,5-kertaiseksi. Vika korjattiin Mallan ollessa 7-vuotias eikä enää haittaa menoa.

Psykiatrisen sairaanhoitajan sekä kehitysvammaisten hoitajan koulutuksen saanut Malla työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa lastenpsykiatrian kriisiosastolla ja on kolmasosan työajastaan luottamusmiehenä. Kriisiosaston potilaat ovat alle 15-vuotiaita, eikä Malla kaunistele tilannetta.

– Kyllä lapset on tänä päivänä tosi kippeitä, hän sanoo.

Kipeämmiksi he olivat tulleet sillä aikaa, kun Malla oli ensin kolme vuotta lastenpsykiatrian polilla terapiatyössä ja sitten vajaa kaksi vuotta äitiysloman sijaisuudesta alkaneessa pestissä Tehyn Kuopion-aluetoimistossa. Yhteensä poissaoloa osastotyöstä tuli neljä ja puoli vuotta.

Muutoksen huomaa noin lyhyessäkin ajassa selvästi kriisiosaston potilaissa. Väkivaltatilanteita on lähes päivittäin, ja räväkkä Malla sanoo silloin olevansa ”yllättäen” se, joka toimii rauhallisimmin. Hänellä on työkokemusta myös turvakodista, eikä turvaa hakeneiden naisten tilanne ollut Mallalle itselleenkään aivan uppo-outo, joten elämän nurja puoli on tullut jonkin verran tutuksi.

– Minä oon kuitenkin aina ollut sitä mieltä, että on parempi tarttua asioihin kuin vain valittaa ja voivotella, miten huonosti ne ovatkaan, summaa Malla tarttumisensa syyt myös SASKin työhön.

Ay-toiminta oli Mallalle verenperintöä ja harrastus, kunnes hän tuli ay-liikkeeseen töihin.

– Sitten minä tuumasin että pittäähän sitä ihmisellä jokin harrastus olla.

Toki keikoilla ja näyttelyissä käymistä voisi sanoa harrastukseksi, mutta vapaaehtoistyö antaa vielä eri tavalla sisältöä elämään.

Paikan päälle pääseminen teki vaikutuksen

Toiminta kehitysmaissa kiinnosti jo nuorena siinä määrin, että Malla otti selvää, mihin kaikkialle voisi päästä mukaan. Kyläkoulun rakentaminen kehitysvammaisille tuntui hyvältä hankkeelta. Kiinnostavia kohteita oli eri puolilla Afrikkaa.

– Mutta sitten alkoi tällainen pieni Suomi-projekti, viittaa Malla nyt 25-vuotiaaseen Miira-tyttäreensä.

Miira, joka kuulemma sekoitetaan Kuopion kaduilla usein laulaja Jenni Vartiaiseen, asuu omillaan. Mallan kanssa asuu Miiran kissa Prinssi Albert ”eli tuttavallisemmin Allu”, johon Mallalla on omien sanojensa mukaan viha-rakkaussuhde.

– Rakastan sitä joka toinen päivä ja joka toinen päivä vihaan.

– Naimisissa en ole ollut, mutta kosittu on kolme kertaa. Sanoin kaksi kertaa ei ja yhden kerran ehkä ja sitten minulla olikin jo sormus sormessa, Malla nauraa. Mutta ei suostu kertomaan, kenelle miehelle hän ostaa viskipullon ammattiliitto Pardian risteilyltä, jossa olemme yhdessä esittelemässä SASKin toimintaa.

Paras ystävä Anne on sanonut, että Malla on liian nopea liikkeissään, jotta kukaan mies voisi saada häntä kiinni. Tämä onkin helppo uskoa. Annen kanssa on suunnitteilla 50-vuotismatka muutaman vuoden päästä – kohdetta ei ole vielä päätetty, mutta säästäminen on jo hyvässä vauhdissa.

Syksyllä 2015 Malla oli mukana SASKin opintomatkalla Kolumbiassa. Hän luki Työmaana maailmaa, huomasi opintomatkaa mainostavan jutun ja päätti hakea.

– Olin kuullut hyviä kokemuksia muilta, jotka olivat olleet mukana aiemmilla matkoilla.

– Parasta matkassa oli varmastikin päästä näkemään paikan päällä ay-toimijoiden innostuneisuus tehdä liittotyötä rohkeasti, vaikka maan historia on niin surullinen ay-toimijoille. Oli myös upeaa päästä paikan päälle katsomaan esimerkiksi Nenäpäivä-hankkeen kyläkoulua.

Kyynistyminen ei käy

Kunnon työn lähettiläänä Malla haluaa vaikuttaa erityisesti siihen, että väärinkäsitykset kehitysyhteistyöstä ja erityisesti ay-liikkeen kehitystyöstä korjaantuisivat. Hän arvostaa sitä, että viedään osaamista, ei rahaa tai tavaraa ja annetaan kehittyvien maiden ihmisille eväitä korjata itse omaa tilannettaan. SASKin kyseessä ollessa muutos tapahtuu tietenkin työpaikoilla.

Malla pitää vaihtelusta työelämässä. Varaluottamusmiehenä toimiminen antaa kolmen viikon vuorokierrossa mahdollisuuden tehdä muutaman päivän muuta kuin osastotyötä. Paikalleen jämähtäminen ja kyynistyminen on Mallalle kauhistus.

– En voisi kuvitella olevani samassa paikassa 30 vuotta.

Savon ja Pohjois-Karjalan lähettiläsporukka on aktiivinen, ja syksyn teemapäiviin onkin jo suunniteltu toimintaa. Kuopiossa järjestetään lokakuussa lasten tapahtuma, jossa lapset piirtävät maailman lapsille kuvia omasta elämästään. Mahdollisesti Kunnon työn päivään liittyen tulee vielä jokin tempaus vaikkapa Kuopion kävelykadulle. Vapaaehtoistyö antaa Mallan mukaan enemmän kuin ottaa.

– Vapaaehtoistyötä voi myös itse säännellä, että kuinka paljon sitä tekee.

Anna Berghäll
Kuva: Marko Heinonen

 

Kunnon työn päivä 7. lokakuuta
Nenäpäivä 11. marraskuuta

 

 

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS