Daw Lin Sandar Aung äitinsä kanssa kotitalon edessä.

Myanmariin syntyneet tehtaat työllistävät Daw Lin Sandar Aungin koko perheen.

Kylänraitti Itä-Dagonin kaupunginosassa Yangonissa on unelias. Paalujen päälle rakennettujen puutalojen pihoilla roikkuvat pyykit, ja rotvallin reunalla nojaa polkupyöriä.

Daw Lin Sandar Aungin kotona asuvat hänen lisäkseen äiti ja sisarukset puolisoineen ja lapsineen, yhteensä kymmenkunta henkeä. Ulkovessa ja pesutilat ovat pihan perällä. Juokseva vesi tulee vesipisteeseen, mutta sitä ei ole vedetty sisään asti.

Aung työskentelee vaatetehtaalla, mutta vaiheompelijan palkalla ei elä. Siksi Aungille on rakennettu oma työhuone, jossa hän ompelee vaatteita tilauksesta työpäivän jälkeen. Hän on opiskellut Yangonin etäyliopistossa maantiedettä, mutta alan töitä ei ole tarjolla.

Alhaiset palkat houkuttelevat yrityksiä

Aungin koko perhe työskentelee Dagon Seikan teollisuusalueen tehtaissa. Kun Aung on äitinsä kanssa valmistanut aamupalan ja eväät koko perheelle, maksuton lava-auto vie hänet töihin.

Aung on yksi niistä 300 000 työntekijästä, jotka työskentelevät Myanmarin tekstiilitehtailla. Kun 50 vuotta hallinnut sotilasjuntta siirsi vallan siviilihallitukselle vuonna 2011, teollisuus lähti nousuun, ja vaatteita alettiin valmistaa myös kansainvälisille vaatebrändeille. Vetovoimana on Kambodžaa ja Vietnamia alhaisempi palkkataso. Maassa toimii reilut 300 vaatetehdasta, ja 90 prosenttia työntekijöistä on naisia.

Aung työskentelee tänään korealaisen vaatefirma Ha Hae Corporationin valtavassa tuotantosalissa: tuotantolinjoja on 23 ja työntekijöitä yhteensä 2 300. Vaatteita viedään paitsi Koreaan myös Japaniin ja Eurooppaan. Kaikesta päätellen talvi on tulossa, sillä tuotantolinjat pursuavat pinkkejä toppaliivejä, paksuja hupullisia toppatakkeja ja miesten suoria talvihousuja. Etiketeissä vilisee tuttujen vaatebrändien nimiä Bugatista Benettoniin.

aung-ompelee-websteriVähimmäispalkkalaki ei toteudu

Tehtaan pilli soi. Työt pysähtyvät kuin seinään ja väki kiiruhtaa 40 minuutin ruokatauolle. Naiset kantavat käsikynkässä värikkäitä muovikoreja, joihin he noutavat lounaan joko tehtaan kanttiinista tai katukeittiöstä. He tankkaavat aimo annoksen riisiä, sillä työpäivät ovat pitkiä.

Normaalityöaika on 8 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa, mutta Myanmarin työministeriön ja kansainvälisen työjärjestö ILOn julkaiseman työvoimatutkimuksen mukaan töitä tehdään keskimäärin 52 tuntia viikossa. Viidennes työntekijöistä tekee jopa 60-tuntisia työviikkoja. Ylityö on vapaaehtoista, mutta ilman siitä saatava palkkaa työntekijät eivät pärjää.

Viime vuonna maassa astui voimaan vähimmäispalkkalaki, mutta käytännössä läheskään kaikki työnantajat eivät noudata sitä, niin kuin ei muitakaan työntekijöitä suojelevia lakeja.

Iso osa työntekijöiden palkasta menee vuokraan. Aung työssä käyvine perheenjäsenineen maksaa vuokraa talostaan 120 dollaria kuukaudessa.

– Toivon, etteivät lapset joutuisi tekemään töitä, vaan he pääsisivät kouluun, Aung sanoo.

Tukea tarvitaan

Action Labor Rights -järjestön tutkimuksen mukaan työntekijöiden oikeudet eivät ole seuranneet investointeja Myanmariin. Vaikka osalla tekstiilitehtaista noudatetaan lakia, rikkomukset ovat yleistyneet. Naiset eivät tiedä oikeuksistaan äitiyslomaan, ja lapsityö on yleistä. Tuotantosaleissa on usein tukahduttavan kuuma, mistä johtuen työntekijät kärsivät päänsäryistä ja saattavat pyörtyillä. Ammattiliittoihin kuuluvat työntekijät kohtaavat häirintää.

– Myanmarin ay-liikkeen tukeminen on erityisen tärkeää nyt, kun maa on avautunut ulkomaisille investoinneille, toteaa SASKin ohjelmasuunnittelija Seppo Karppinen.

– Sotilasdiktatuurin aiheuttama pelon kulttuuri on hälvenemässä, mutta se tapahtuu hitaasti.

Teksti: Tanja Harjuniemi, Katri Blomster Kuvat: Stoorisoppi

Maainfo: Myanmar

  • Väkiluku: 57 miljoonaa.
  • Talous: maatalous, runsaat luonnonvarat, nouseva teollisuus.
  • Bruttokansantuote: 5 500 dollaria henkeä kohti vuonna 2015 (Suomi 41 100 dollaria) ja talouskasvu 7 prosenttia.
  • Noin 26 prosenttia väestöstä elää alle köyhyysrajan.

myanmar-kylanraitti-websteri

 

 

 

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS