SASK tukee köyhien maiden työntekijöitä parantamalla heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa omiin työoloihinsa. Kysyimme kolmelta SASKille lahjoittaneelta vaikuttajalta, miksi he antoivat omana syntymäpäivänään lahjan muille.

  1. Mikä on suhteesi SASKiin? Entä ay-liikkeeseen yleisemmin?
  2. Miksi halusit osoittaa merkkipäivälahjoituksesi juuri SASKille?
  3. Suosittelisitko muille, esimerkiksi syntymäpäiväsankareille merkkipäivälahjoituksen tekemistä? Jos, niin miksi?

Hannele Siika-aho, järjestösihteeri, Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:

hannelesiika-aho-websteripieni

1. Liityin Amnestyn jäseneksi 1980-luvulla, koska koin ihmisoikeudet tärkeiksi. 1985 menin Kansallispankkiin ja siitä saman tien päädyin luottamusmieheksi, missä tehtävässä yhdistyi hienosti ihmisoikeuksien käytännön toteuttaminen työntekijöiden oikeuksien muodossa. Solidaarisuus ei ole minulle koskaan päättynyt valtioiden rajalle, joten SASKin toiminnasta olen löytänyt sopivan yhdistelmän näistä. SASKin slogan ”Vahvan tehtävä on tukea heikkoa” todella kolahtaa.

Olen ollut luottamusmiehenä, henkilöstön edustajana ja nyt lähes 20 vuotta töissä kaikkiaan kolmessa ammattiliitossa (Ptl/Suora, Tehy, SLSY) ja tämäkin jo varmasti kertoo, että asia on sydäntäni lähellä.

2. SASK yhdistää minulle tärkeät asiat, ihmisoikeudet, työntekijöiden oikeudet ja kansainvälisen solidaarisuuden. Siksi oli oikeastaan itsestään selvä asia, että pyysin nämä lahjarahat juuri  SASKille, minullahan on jo kaikkea. En osaa arvottaa erilaisia projekteja. On tärkeää mahdollistaa työntekijöiden yhteenliittymistä ja vahvistaa Etelän ammattiliittoja, mutta yhtä tärkeää on tehdä ns. perinteisempää kehitysyhteistyötä vaikkapa sanitaatio- tai koulutusprojektien muodossa.

3. Ehdottomasti suosittelen tätä muillekin. Useimmilla meillä suomalaisilla on jo kaikkea mitä tarvitsemme. Suurempaa iloa kuin se sinänsä kaunis maljakko tai kukkakimppu tuo tietoisuus siitä, että on voinut edes osaltaan olla mukana vaikuttamassa ihmisten elämään. Sitä paitsi minulla ainakin oli joka tapauksessa hauskat juhlat, hyvää musiikkia, ruokaa ja ystäviä ympärillä – en tiedä, mitä olisin kaivannut siihen lisää.

 

Jarkko Eloranta, puheenjohtaja, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:

Jarkko-Eloranta-websteripieni
1. Aloitin JHL:n edeltäjän KTV:n Helsingin-aluetoimistossa tutkimustehtävissä 1994. Sittemmin olen ollut KTV:ssä ja JHL:ssä eri tehtävissä. SASKin hallitukseen tulin kymmenisen vuotta sitten, puolet siitä toimin puheenjohtajana. Jouduin jättämään puheenjohtajan tehtävän, kun minusta tuli JHL:n toimialajohtaja 2011.

2. SASK on vahva ja kokenut organisaatio, jonka toiminnan tunnen hyvin. Ei tarvitse miettiä, miten siellä lahjoitusrahat tuherretaan. Halusin tukea SASKin työtä ja myös tehdä sitä tunnetuksi.

3. Ihmiset kuitenkin haluavat jotenkin muistaa, ja tässä asemassa olevaa haluavat organisaatiotkin muistaa. Merkkipäivälahjoitus on sellainen sopivan neutraali tapa. Suuntaamalla merkkipäivälahjoitukset SASKille voi paitsi tukea SASKin työtä, myös tehdä sitä tunnetuksi.

 

Teivo Teivainen, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori:

TeivoTeivainen-websteripieni1. Olen tutustunut SASKin projekteihin erityisesti toimiessani ulkopuolisena arvioijana joissakin hankkeissa, joissa SASK on ollut mukana.  Seuraan myös tutkimustyöni puolesta ay-liikkeen tilannetta eri puolilla maailmaa suurella mielenkiinnolla.

2. Ajattelin, että työntekijöiden oikeuksiin tiivistyy paljon sellaista, jota voi tukea hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Esimerkiksi maahanmuuttokysymyksistä kiinnostuneet voinevat nähdä hyötyjä sekä siinä, että niin sanotuissa lähtömaissa olot ja oikeudet kohenevat, että myös siinä, että tänne saapuvat osaavat vaatia oikeuksiaan. Myös naisten ja lasten oikeuksista kiinnostuneille SASK tarjoaa järkeviä tukikohteita.

3. Suosittelen lämpimästi. Juhlafiilis parani, kun moni vieras kehui ideaa. Kukkakimppu ilahduttaa hetken ennen kuihtumistaan, mutta kimppu ay-oikeuksia saa merkkipäivän kukoistamaan pitkään.

Haastattelut Anna Berghäll
Hannele Siika-ahon kuva: Kimmo Kupias

Jarkko Elorannan kuva: Jaakko Jaskari
Teivo Teivaisen kuva: Susa Junnola

EI KOMMENTTEJA

JÄTÄ VASTAUS